Loopbaan

Ik ben Hans Hengstmengel, geboren in 1949, heb 3 uitwonende kinderen en woon met mijn vrouw in Houten.

Formeel ben ik “met pensioen” wat voor mij betekent dat ik niet meer moet, maar mag werken.

Ik heb tot eind 2014 zo’n 43 jaar in dienstverband gewerkt, eerst ruim 25 jaar als systeemontwikkelaar (ICT) en daarna ruim 10 jaar als project- en people-manager.

Van 2008 tot 2014 heb ik voor een middelbare school een Intern Boekenfonds (voor 2600 leerlingen en 45.000 boeken per jaar) deels in Excel ontworpen, ingevoerd en aangestuurd.

In 2014 heb ik mijn eigen bedrijf XLExcel opgericht. Mijn specialiteit is het ontwikkelen van “intelligente” spreadsheets, toepassingen die meer doen dan het opslaan van gegevens en eenvoudige formules toepassen. Inmiddels heb ik een aantal pakketten ontwikkeld, trainingen gegeven en maatwerk-applicaties gemaakt.

Vaardigheden

De rode draad in mijn carrière is: Innovatie. Gedurende mijn loopbaan heb ik aan de wieg gestaan van o.a. het rijkswegsignaleringssysteem van Rijkswaterstaat (de matrixborden boven de rijkswegen) en het automatisch verwerken van de onverkochte loten bij de Staatsloterij. Ik vind het geweldig leuk om te onderzoeken of er efficiëntere manieren van werken zijn dan de gebruikelijke. Mijn creativiteit is daarbij erg handig. Ik ben bijzonder vaardig in het bedenken van alternatieve procedures, aanpakken, werkwijzen en hulpmiddelen om de bedrijfsdoelstellingen op een efficiëntere wijze te bereiken.

Ik heb mijn eigen administraties die ik nodig had tijdens mijn managementrollen (denk aan registratie- en sturingshulpmiddelen) steeds zelf ontworpen en gerealiseerd in Excel. Ik ben daar 30 jaar geleden mee begonnen en ik mag wel zeggen dat ik inmiddels ben uitgegroeid tot een specialist op dat gebied, dat hoor ik ook regelmatig terug van mijn opdrachtgevers (“Hans kan toveren met Excel”).

Ik vind het niet alleen leuk om mijn Excel-vaardigheden te gebruiken om anderen verder te helpen maar ik vind het ook leuk om anderen die vaardigheden bij te brengen.